Berben Fruit

Voor een optimale kwaliteit

Fertigeren

80% van de boomgaard bevat leidingen langs de bomen die uitmonden in druppelaars. Door de leidingen worden vloeibare voedingsstoffen aangeleverd. De apparatuur die de voedingsstoffen verdeelt, wordt aangestuurd vanuit de computer. Na het strooien met mestkorrels in de winter is fertigeren de belangrijkste bemestingsmethode, goed voor 70-80% van de totale bemesting. De methode is zeer precies.

Watermarkers

Watermarkers meten de zuigspanning en daarmee de droogte van de grond. Hoe droger de grond, des te hoger de zuigspanning. De gegevens uit de boomgaard worden naar de leverancier gefaxt, die deze combineert met de resultaten van andere bedrijven.

Rijdend plukken

Berben Fruit heeft goede ervaring met rijdend plukken. We werkten als een van de eersten in de regio met deze methode waarbij de kisten op onderstellen met wieltjes staan achter een trekker. We beschikken over twaalf treintjes met vier wagentjes. De bediening van de trekker is zo gebouwd de voorste plukker deze terloops kan bedienen. Plukkers ervaren de methode als prettig om mee te werken. Daarnaast is het efficiƫnt. De appels en peren worden rechtstreeks in de kist gelegd. Niemand hoeft te tillen.

Sorteermachine

Appels en peren worden op grootte en kleur gesorteerd met het oog op transport naar de veiling. Het sorteren gebeurt met een sorteermachine. De appels worden te water gelaten en drijven naar de sorteermachine. Op deze manier is de kans op deukjes (butsen of dutsen) geminimaliseerd. In de machine bevindt zich een camera die per appel drie metingen verricht ten aanzien van de grootte en de kleur. De beste meting wordt gebruikt om de juiste band te kiezen. Peren worden met de hand op de sorteermachine gelegd, aangezien peren zwaarder zijn dan water en dus zinken.

Plukrobot

Is de plukrobot toekomstmuziek? We weten dat er al een mechanische arm op de markt is die volautomatisch appels kan plukken. Deze kijkt, blaast blaadjes weg en plukt de appels met z’n zuignappen. Het is geen science fiction meer, maar vooralsnog hebben wij geen belangstelling om over te gaan tot deze techniek.